sâmbătă, 27 februarie 2010

Cinci moduri de a-ti vedea copilul fericit

1. Un copil fericit este un copil ingrijit! Nu-ti neglija copilul indiferent ce alta activitate trebuie intrerupta pentru a schimba un pampers, a-i face baita zilnica, a-l schimba mereu curat si fresh. Nimic nu e mai placut decat un copil care zambeste frumos fara ca zambetul sa-i fie umbrit de mucozitatile ce se preling pe barbie, petele de mancare deja uscate pe hainute si piele, etc. O sa spuneti ca exagerez dar va contrazic cu tarie. Suntem in secolul vitezei, al noului si luxului dar nu stim sau nu vrem sa ne amintim de lucrurile strabune ca apa si sapunul, periuta si pasta de dinti. Si daca unii dintre noi nu o fac imaginati-va ce invata copiii acestora.
2. Nevoia de baza a unui copil, pe langa cea de igiena, este aceea de atentie din partea celor care conteaza. Un copil obraznic este un copil care striga disperat dupa atentia cuiva. Copilul, cat de mic e, are nevoie sa fie inteles, pupat atunci cand cade, mangaiat si alintat cand e melancolic, incurajat la necaz, etc. Dar nu dorim noi oare acelasi lucru?
3. Un copil jucaus si mereu vesel e ca un susur bland al unei cascade. Rezerva-ti timp pentru a te juca cu copilul tau. Nimic nu e mai important pentru el decat apropierea celor dragi lui. 
4. Iesirile in aer liber sunt la fel de utile si placute pentru copilul tau cum sunt calatoriile la munte/la mare pentru tine. El descopera lumea inconjuratoare, are parte de mici contacte sociale cu alti micuti ca el, face si miscare si cu totii stim ca dupa o plimbare buna urmeaza un somn linistit. 
5. Vorba dulce muuuuult aduce. E o vorba din popor extrem de bine cunoscuta dar oare cati ii mai dau atentia cuvenita? Un ton bland, calm adresat copilului ca de la egal la egal, ajuta mai mult decat un tipat strident insotit de injurii. O alta vorba, acum spusa in vant, este: ce tie nu-ti place, altuia nu-i face. Imagineaza-ti ca ai scapat din greseala castronul cu cereale. In acel moment, cineva semnificativ mai inalt, se repede la tine, te trage de mana, iti reproseaza pe un ton nu tocmai placut ca esti impiedicat, ca nu esti in stare sa tii ceva in mana si iti mai da eventual si doua dupa cap. Sa nu ne imaginam mai departe pentru ca avem destule cazuri dramatice in viata reala. ex: cu ce a gresit fetita de 2 ani ca nu a vrut sa se spele pe dinti pentru a fi condamnata la moarte de insasi mama ei? Revenind...ti-ai imaginat? a fost placuta privelistea? te-ai simtit inteles si iertat sau judecat si executat? Daca imi permiti un sfat: gandeste-te de mai multe ori inainte de a actiona, cu copilul tau sau cu cei cu care intri in contact in viata de zi cu zi. Cuvintele josnice sunt ca sagetile otravitoare: nu le mai poti face sa se intoarca odata ce le-ai aruncat.

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu